fredag 20. februar 2009

Vafler

Dette er en grunnoppskrift på vafler som fulgte med Wilfa vaffeljernet.
Fungerer godt ved å bytte ut med gluten- og melkefri erstatninger.

250 gram smeltet og avkjølt smør (melkefritt)
7 dl melk (soyamelk)
1 ts bakepulver
10 dl siktet mel (glutenfritt)
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts malt kardemomme

Bland alt til en jevn røre og la den svelle i en halv time.
Stek.


Kan varieres som

Havrevafler:
Bytt ut halvparten av melet med havremel eller lettkokte havregryn

Grove vafler:
Bytt ut halvparten av melet med grovt mel og/eller sammalt mel.

Sitrusvafler:
Ha oppi litt finrevet appelsin og/eller sitronskall. Vask appelsinen/sitronen før skallet rives. Bruk bare den gule/orange delen av skallet.

Gulrotvafler:
Ha oppi 1-2 revne gulrøtter.

Bananvafler:
Ha oppi 1-2 mosede bananer.

Sjokoladevafler:
Ha oppi 100-200g hakket sjokolade.

Meierivafler:
Bytt ut melken med rømme, fløte, surmelk og denslags.

Potetvafler:
Ha oppi 2-3 raspede poteter.

Ostevafler:
Lag vanlig vaffelrøre, men uten sukker. Ha oppi 100-200g revet ost.

Belgiske vafler

Belgiske vafler er både gode og dekorative. Klassiske belgiske vafler stekes i spesialjern, og er tykkere og kraftigere enn den norske varianten, men denne røren kan gjerne stekes i vanlig vaffeljern. Vi har brukt det kombinerte toast/vaffeljernet fra disney. (Det ble 8 stk)

125g smeltet smør (melkefritt)
125 g sukker
2 egg
1/2 ts bakepulver
250g potetmel
litt smør til pensling

Stivpisk eggehviter med litt av sukkeret, ca 2 ss. Visp eggeplommene med resten av sukkeret. Bland potetmel og bakepulver og rør inn smeltet, avkjølt smør. Bland deretter i eggeplommeblandingen. Vend forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene tilslutt. Forvarm et spesialjern for belgiske vafler, eller bruk et vanlig vaffeljern. Pensle jernet med litt smør før stekingen starter. Det er mye smør i deigen, så det skal ikke være nødvendig å ha smør før hver steking. Ha en toppet spiseskje deig i vaffeljernet. Trykk jernet ned og stek til platene er lysebrune. Vaflene kan fryses.